Monique Schieman is de oprichtster van l’Accolade.

“Ik kende elf mensen in een rolstoel en zag dat zij jaar na jaar vastliepen bij het zoeken naar vakantieaccommodaties in het buitenland. Daarom is Stichting l’Accolade opgericht.” l’Accolade is een vakantiepark waar geen obstakels zijn en geen verschillen. Verzorgers die werken vanuit hartekracht, de mantelzorgers worden ontzorgd. Hier kijkt niemand van je op, hier kijken we naar elkaar om.

Ons mission statement

Heerlijk, samen op vakantie, met speciale aandacht voor rolstoelers.

Het Franse woord accolade betekent ‘omhelzing’, of volgens de Dikke Vandale: een niet verstikkende omhulling. Dat is wat we willen zijn. Een omhelzing voor elkaar. Mensen in een rolstoel en mensen zonder rolstoel. Op l’Accolade verdwijnen verschillen en vieren we met elkaar vakantie op een prachtig Frans eiland, op een park dat bouwkundig alle obstakels wegneemt.

Oprichtster Monique Schieman kende elf mensen in een rolstoel en zag dat zij jaar na jaar vastliepen bij het zoeken naar vakantieaccommodaties in het buitenland. Vrijwel overal waar je zoekt loop je tegen bouwkundige handicaps aan. Een drempel, een smalle deur of een te kleine wc. Die zijn er op l’Accolade niet. Sterker nog; we hebben op l’Accolade een park gecreëerd waar alles kan. Je kunt zwemmen in een rolstoel-toegankelijk verwarmd buitenbad, naar het strand, spelen en chillen. En dat in Frankrijk, op een wonderschoon eiland, waar het leven heerlijk is.

Dat is het eerste deel van de omhelzing. Maar er is meer.

Het tweede deel van de omhelzing is dat we vinden dat rolstoelers én hun gezin een dikke knuffel verdienen. In de vorm van een zorgeloze vakantie. We verlenen professionele zorg aan degene die dat nodig hebben en ontlasten familie en vrienden. Als je 24/7 klaar staat voor diegene die je zo liefhebt, is het fijn om ook even ontlast te worden en uit te rusten. Met je partner, of je andere kinderen. Je bent als gezin op vakantie en toch even vrij van zorg als je dat wilt. Je kan ’s avonds zelf uit eten, terwijl wij de zorg overnemen. Onze vrijwilligers leveren maatwerk door creatief en flexibel de wensen van jou en je gezelschap in te vullen.

‘Die hele brede glimlach, toen hij met zijn rolstoel het terrein over scheurde, die zal ik nooit vergeten’, zei Cor, één van onze vrijwilligers. Dat is waarvoor we het doen. Iedereen op het park werkt vrijwillig, zodat het park betaalbaar blijft voor zoveel mogelijk mensen. Daardoor bestaat ons team uit verzorgers die werken vanuit hartekracht. Warme belangstelling, oprechte interesse, gelijkwaardigheid. Gasten en vrijwilligers vieren samen vakantie en helpen elkaar. Zorg kent dan geen werktijden. We doen gewoon wat nodig is, wat mooi is en waardoor plezier ontstaat.

De hele dag door zie je kleine momentjes van omhelzing. Alle kinderen spelen met elkaar, rolstoelend of niet. Waar een verzorger en een gast schateren na een geslaagde plons in het zwembad. En gesprekken van herkenning. Hier kijkt niemand van je op, hier kijken we naar elkaar om.

Wij hebben de overtuiging dat iemand met een lichamelijke uitdaging het recht heeft op een echte vakantie. Samen met het gezin, partner of vrienden. Een plek waar unieke momenten worden gecreëerd, vanwege de onbaatzuchtige omgang met elkaar. Tussen rolstoelende en niet-rolstoelende mensen, het gezin, geliefden en vrijwilligers.

We kunnen niet wachten om je op ons park te ontmoeten.