Nu Macron bekend gemaakt heeft dat de grenzen per half juni waarschijnlijk open zullen gaan, komen er weer nieuwe lichtpuntjes aan het firmament.

Door de corona maatregelen kon het jaarlijks voorjaarsonderhoud niet doorgaan. Sinds begin maart is René druk in de weer met het opstarten van l’Accolade en met alle werkzaamheden om het terrein en de gebouwen in optimale conditie te brengen en kent hij, door deze malle start, nu inmiddels iedere zandkorrel van het park. Dat heeft zo zijn voordelen! Zo’n start, dat je als beheerder echt grondig ingewerkt bent voor de eerste gasten komen, hebben we nog niet eerder meegemaakt. En wat is het een zegen dat hij, inmiddels 12 weken in zijn eentje op het park, vrolijk en positief blijft. Daarnaast ook goede scenario’s maakt over wat l’Accolade mogelijk kan verwachten in het komende seizoen. Dus genoeg te doen en daarom vroeg hij aan mij of ik een nieuwsbrief wilde schrijven.

Nu er wat meer duidelijkheid komt zullen gasten ook kunnen besluiten of ze de reis aandurven. Dat geeft zicht op plekken die mogelijk zullen openvallen en die wellicht nog in te vullen zijn met gasten van de wachtlijst of nieuwe aanmeldingen. Dit vraagt van René een dagelijkse bijsturing in de planning. Op de achtergrond bereiden vrijwilligers zich ook voor op het moment dat de seinen op groen springen en onderhoud René contact met allen.

Op de achtergrond, hier in Nederland, gebeurt ook het één en ander. Zo vergadert het bestuur regelmatig en ook daar is de afstemming met René een belangrijke leidraad. Maatregelen om dit financieel lastige jaar goed door te komen, staan hoog op de agenda. Door de lijnen naar elkaar kort te houden, maakt dat het mogelijk is om snel te kunnen schakelen. De regelingen van de Franse overheid worden gevolgd en ook daar zal het bestuur, waar mogelijk, gebruik van maken.

Verheugend nieuws is dat wij weer een loods mogen gebruiken zodat wij gedoneerde spullen voor bouw of interieur in Nederland kunnen opslaan totdat ze naar Frankrijk vervoerd worden kunnen. Dat geeft ook de mogelijkheid om te kunnen verzamelen voor de nieuwbouw van de vier nieuwe bungalows. Dat zal nog enkele jaren duren, want eerst moet het geld daarvoor gerealiseerd worden, maar bij realisatie t.z.t. kan het veel geld schelen als we dan weten wat er al aan gedoneerde bouwmaterialen beschikbaar is. Zo kregen afgelopen jaar al vier mooie houten hoog-laag bedden. Ook geschonken partijen wand- en vloertegels, interieurspullen als banken, bedden, eettafels, wasbakken en wc’s e.d. kunnen wij nu accepteren, omdat we weten dat wij die nu ergens kunnen onderbrengen. Denk dus aan l’Accolade als je spullen weet waarvan je denkt dat die nog goed bruikbaar zijn. Je mag altijd contact opnemen om te overleggen of het iets voor l’Accolade is. Tel. 06-206054559.

Waar ik afgelopen twee jaar fulltime als tijdelijk beheerder bezig was op het park en daarbuiten ook in Nederland het nodige te regelen viel, is dat nu anders. Het bestuur heeft mij gevraagd om fondsen te werven en ook om donaties in natura bij bedrijven te zoeken. Daar ben ik afgelopen winter mee gestart. Dat gaat goed. Bij twee fondsen is het gelukt om de kosten van een Accobane onder te brengen. Zowel het NSGK alsook de Cornelia Stichting zullen ieder een eigen schildje krijgen op een Accobane. Twee familiefondsen (die niet genoemd willen worden) hadden in 2019 al een Accobane geadopteerd.

Nu ben ik nog op zoek naar een adoptant voor de vijfde Accobane. Mochten er nog mensen zijn die bijvoorbeeld voor een feest ter gelegenheid van een zoveel jarig bestaan van een bedrijf, of wellicht nog een ander familiefonds weten dat hier iets voor voelt, laat het dan weten. Ik zal dan contact met ze opnemen voor verder overleg.

Soms komen donaties uit een heel onverwachte hoek. Als er iets is dat ik in mijn jarenlange l’Accolade ervaren geleerd heb is dat, wanneer je overal rondvertelt waar je naar zoekt, daar soms hele mooie contacten uit voortkomen. Heb jij ideeën? Bel: 06-20604559.

Ook op het gebied van donaties in natura gebeurde er van alles. Zo schonken bedrijven aan l’Accolade drie nieuwe kruiwagens, een steekwagen, verf en beits voor het onderhoud, nieuwe voordeuren voor de huizen, nieuwe loodflappen voor de zonnecollectoren, gratis reparatie van gereedschap, het slijpen van het grote zaagblad van de zaagmachine, twee nieuwe accuboormachines en een decoupeerzaag en extra batterijen voor deze machines. Een sponsor voor het bus onderhoud en stickers met het nieuwe logo voor op de l’Accolade bus. Verder kregen wij (100 maal) nieuw bestek voor de gasten, 150 nieuwe wijn- en longdrinkglazen, 50 nieuwe moltons en 50 onderlakens, 40 matrassen, een andere steamer voor in de keuken, twee droogmolens, 25 wc rolhouders, twee grote parasols voor bij het zwembad, diverse batterijen voor de tilliften, douchestretchers en de rolstoelfietsen, diverse tuinmeubilair, enkele tilliften, vier hoog-laag bedden, een kinderaankleedtafel, enkele boxsprings, meerdere fietsen, een naaimachine, diverse inventaris spullen, klein ‘spul’ voor de inrichting van de Accobanes en dan vergeet ik vast nog wel enkele zaken. Allemaal 100% gedoneerd! Fantastisch dat l’Accolade zo goed ondersteund wordt.

De actie ‘Honderd voor € 100’ die momenteel loopt heeft een goede respons met reacties als “wat een goed idee, dank je wel dat jullie aan mij dachten, ik doe mee!” Dat is hartverwarmend en daar zijn we echt mee geholpen, want het laatste dat je wilt is dat l’Accolade door de Covid- 19 perikelen in te zwaar weer zou komen. Wat er ook gebeurt, we houden l’Accolade in de benen.

O ja, wie wil bij zijn of haar plaatselijke ‘Super’ een bericht bij de statiegeldflessenautomaat ophangen? Daarvoor is een bestandje beschikbaar die ik je kan toesturen. Mail naar monique@schieman.org, dan stuur ik je dat. En vergis je niet, dit soort acties levert regelmatig tussen de 300 en 500 euro op. In dit rare jaar een hele mooie ondersteuning voor l’Accolade. Als veel mensen meedoen, kan dat hard gaan. Wie meldt zich?

En wat wij verder nog steeds zoeken is een goede - stevige - hakselaar voor het snoeiafval. Dat scheelt veel tijd en rijden naar de stort en geeft bovendien een mooie compost laag op de arme zandgronden van l’Accolade. Donaties daarvoor zijn ook van harte welkom. En wie er een goede weet te staan ………mag het zeggen!

Ik wens iedereen die dit jaar naar l’Accolade gaat een hele fijne tijd met veel ontspanning!

Met hartelijke groet, pas goed op elkaar.

Monique