Adres/ Adresse/ Address

Volg ons/ Suivez-nous/ Follow us

80 Avenue des Bouriennes, Domino

17190 Saint-Georges-d'Oléron

Frankrijk

  • Facebook Social Icon

Als u informatie opvraagt, als gast wilt komen  of vrijwilliger wilt worden, dan vragen we u om uw persoonsgegevens, zoals uw naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum. Wilt u gebruik maken van zorg tijdens uw verblijf bij L'Accolade, dan vragen wij u bovendien welke zorg u nodig heeft. 
De gegevens worden opgeslagen in een digitale database. Ze worden gebruikt voor het maken van planningen. Ook gebruiken wij uw persoonsgegevens om u te informeren over zaken bij L'Accolade. 

MONIQUE SCHIEMAN STELT ZICH VOOR

In seizoen 2019 is Monique Schieman door het bestuur gemandateerd om het beheer te doen van L'Accolade

***

Mijn naam is Monique Schieman en ik ben de initiatiefneemster van L’Accolade.

Nu l’Accolade door het moeten sluiten van het kampeergedeelte financieel een zware tijd doormaakt en mij gevraagd werd te willen inspringen, was mijn antwoord: natuurlijk wil ik aan dat verzoek voldoen. L’Accolade zal altijd in mijn hart blijven zitten en als de nood aan de man is dan ben ik beschikbaar. Ik zal dus dit seizoen als interim beheerder op L’Accolade aanwezig zijn.

Waarom wilde ik L’Accolade 20 jaar geleden realiseren? Met name uit 'boosheid' over de onnodige handicaps waarmee mensen met een handicap te maken krijgen. Mensen zonder beperking kunnen zich maar moeilijk en zeer beperkt voorstellen wat het is om chronisch een fysieke beperking te hebben. Ik heb het altijd als een uitdaging ervaren een poging te doen me te verplaatsen in de situatie van mijn vrienden en kennissen met een beperking en hun partners en dan met name met rolstoelgebruikers. Het gemak en het niet denken bij, het stappen over een drempel, iets oprapen, of iets pakken dat buiten je bereik ligt, staat lijnrecht tegenover de moeite en de energie die dit kost voor iemand met een beperking, zeker als je in een rolstoel zit.

Ik heb met het initiatief L'Accolade allereerst een plek willen maken die bouwkundig zoveel mogelijk onnodige handicaps voorkomt. Dat is één kant van het idee. Een andere poot van het initiatief is de zorg voor de medemens, zoals die tot uitdrukking komt in de naam. L’Accolade betekent in het Frans “Omhelzing”. Volgens de dikke Van Dale is een accolade een 'niet verstikkende omhulling'. Dat is wat ik bedoel, niet verstikken maar omhullen waar nodig en gewenst.

Daar komt direct de tweede poot van mijn idee, namelijk het ontlasten van familie of vrienden. In de dagelijkse situatie hebben zij een taak die zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag doorgaat. Door ondersteuning op afroep te geven is het fijn om te zien hoe mantelzorgers in hun vakantie even helemaal tot rust komen. Ze geven, als zij dat willen, de zorg uit handen. Daarom is het ontlasten van de mantelzorgers zo van belang. Wij geven immers deze zorg op afroep, niet op afspraak, waarmee de gast weer de regie krijgt over zijn of haar leven. Even bellen met je telefoon als je ondersteuning nodig hebt… en dat 24 uur per dag.

Dat alles had ik voor ogen en dat werkt heel mooi in de praktijk. Ik heb daar heel veel voorbeelden van mogen zien. Steeds weer is het fijn om te ervaren hoe zowel de gast, alsook de vrijwilliger, samen een echte tijdloze vakantie weten te realiseren. Een vakantie waarin heel veel kan, zoals bv. zwemmen in zee of in het goed verwarmde zwembad op het terrein, maar waarin niets moet en zeker niet op vaste tijden als dat niet nodig is.

Gasten en vrijwilligers ontmoeten elkaar. Het unieke dat ontstaat - mensen ontdekken dingen van zichzelf, soms zelfs nieuwe mogelijkheden om met hun beperking om te gaan, of nieuwe oplossingen voor hun huisvesting thuis. Vrijwilligers in de zorg geven zorg zonder tijdsdruk. Daar had je jouw beroep immers voor gekozen, die aandacht-  die warmte, die gelijkwaardigheid.

De blijheid dat je samen een fijne vakantie realiseert - dat straalt af en dat wordt gevoeld. Dat is voedend voor de gast én de vrijwilligers. Het vraagt ook om bereid te zijn het risico van het samen leven en samen werken aan te gaan, zonder al te veel regels, maar wel met inzet van hartekracht.

De taak van beheerder zie ik als een spil die iedereen goed verzorgt. Dat je gelijkwaardig met iedereen optrekt, ook al ben je uiteindelijk de verantwoordelijke. Respectvol omgaan met de mensen maar ook met de materialen daar ligt de kern van L'Accolade voor mij.

Werkend vanuit deze idealen wilde ik met dit initiatief een toon zetten. Het blijkt dat velen zich er erg gelukkig voelen en dat geeft veel voldoening bij allen die op L’Accolade in de loop der jaren aanwezig geweest zijn.  Samen zijn zij het goud van L’Accolade.

We gaan er weer een mooi jaar van maken, waar wij wederom zullen bijdragen aan een lichtpuntje op deze aarde.

Van harte welkom op L’Accolade!

Monique Schieman

“Heel veel dank aan iedereen voor wederom 2 heerlijke weken op L'Accolade.”

“Twee heerlijke ontspannen weken achter de rug. Alle lieve vrijwilligers nogmaals heel erg bedankt voor alles.”

“Wat een heerlijke camping!

Zeker voor herhaling vatbaar”